Fremhevet innlegg

Min overvektoperasjon Til deg som lurer eller har tatt overvektoperasjon, enten det er Gastric sleeve eller GBP. http://www.z...

onsdag 6. juli 2016

Fedme og PCOS

PCOS - polycystic ovary syndrome 



PCOS er et tilstand som kjennetegnes av økt nivå av mannlige kjønnshormoner, mange små blærer (cyster) på eggstokkene og sjeldne, uregelmessige menstruasjoner. Mange sliter med overvekt, økt behåring, kviser og nedsatt fruktbarhet.
PCOS er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene). Cystedannelsen forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører derved til hormonforstyrrelser. Det klassiske symptombildet består av unormal hårvekst på kropp og ansikt (hirsutisme), kviser (akne),manglende eller sparsomme menstruasjonerbarnløshet og overvekt. Tilstanden kan debutere når som helst i befruktningsdyktig alder, men for mange skjer det sent i tenårene.
Den unormale hårveksten, hirsutismen, består i skjeggvekst, hårvekst mellom brystene, på innsiden av lårene, fra skambeinet i midtlinjen til navlen.
Lite fysisk aktivitet, overvekt og fedme ”trigger” PCOS, men dette er ikke årsaken. De fleste (to av tre) kvinner med PCOS er overvektige, men tilstanden kan også ramme slanke kvinner. Fedmen samler seg først og fremst rundt midjen. Vektøkningen kan begynne i tenårene og i tidlig voksen alder og vil som regel forverre symptomer og uttrykk av PCOS.
Menstruasjonsforstyrrelsene består i bortfall av menstruasjon (amenoré) og sjeldne menstruasjoner, mens 20% vil ha normal menstruasjon.
PCOS rammer ca 15% av kvinner i fertil alder. Det er økt opphopning i enkelte familier.

Endringer i sukker og fettomsetningen

En viktig del av sykdomsbildet ved PCOS er at det med årene oppstår forstyrrelser i forbrenningen, såkalte metabolske endringer. Hormonkontrollen av sukker i kroppen (insulin) virker dårligere og ganske mange får type 2-diabetes. I tillegg har mange høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Alle disse forholdene er risikofaktorer for å få hjertekarsykdom senere i livet. Foruten å behandle symptomene på PCOS er det derfor svært viktig å sette i verk tiltak som minsker risikoen for fremtidig hjertekarsykdom.

Årsak

Årsaken til PCOS er ukjent. Man mener at både arv, miljø i fosterlivet og livstil spiller rolle i utviklingen og symptomenes alvorlighetsgrad. Tilstanden er ofte knyttet til overvekt, og mer fettvev øker indirekte produksjonen av mannlige kjønnshormoner. Pasienter med denne tilstanden har også ofte et unormalt høyt nivå av insulin (diabetes type 2), og også insulin stimulerer produksjonen av mannlige kjønnshormon. Mange av symptomene ved PCOS tilskrives nettopp de økte mengdene med mannlige kjønnshormonene (androgener). Hormonforstyrrelsen fører også til manglende eggløsning, uregelmessige blødninger og barnløshet.

Diagnostikk

Sykehistorien og karakteristisk utseende gjør at PCOS ofte er lett å mistenke. En generell undersøkelse og gynekologisk undersøkelse er likevel nødvendig for å utelukke andre årsaker til symptomene. Gynekologisk undersøkelse er som regel normal. Det er ikke mulig for legen å kjenne de små cystene på eggstokkene. Blodprøver vil avsløre unormale hormonnivåer og gi et bilde av kroppens sukkeromsetning, fettstoffer og kolesterol.
Undersøkelse og behandling hos allmennlegen er i mange tilfeller nok, men ultralyd hos spesialist kan være nødvendig for å bekrefte tilstanden der man er i tvil. Særlig ved svangerskapsønske og ikke oppnådd graviditet, eller i tilfeller hvor andre sykdommer eller forhold kompliserer oppfølgingen, kan henvisning være nødvendig. Ultralyd av eggstokkene kan bekrefte at du har cyster på eggstokkene, men undersøkelsen kan også være normal selv om du har PCOS. Det er heller ikke uvanlig at kvinner som ikke har PCOS, kan ha mange små cyster på eggstokkene. Slike cyster kan være et normalfenomen, særlig hos tenåringer. Ultralydundersøkelse av jenter under 18 år anbefales som regel ikke. Ultralydundersøkelse kan utelukke annen sykdom,.

Fakta

  • PCOS er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene).
  • Det klassiske symptombildet består av unormal hårvekst på kropp og ansikt, kviser, manglende eller sparsomme menstruasjoner, barnløshet og overvekt.
  • Med årene utvikler det seg forstyrrelser i forbrenningen med endringer i kroppens sukkeromsetning med risiko for å utvikle type 2-diabetes. I tillegg har mange høyt kolesterol og høyt blodtrykk.
  • Det antas at tilstanden er en arvelig betinget, men den egentlige årsaken er ukjent.
  • Kvinner med PCOS har ikke de normale variasjonene i østrogennivået (kvinnelige kjønnshormon) i løpet av en menstruasjonssyklus.
  • For mange er den eneste nødvendige behandlingen å gå ned i vekt.
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet "Polycystisk ovariesyndrom" i Norsk Elektronisk Legehåndbok. Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor.














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar